MIT TEHETÜNK AGYUNK EGÉSZSÉGÉÉRT?
Zsugorítsa hasát! Fecsegjen! Szedjen B vitaminokat! Használjon gyógynövényeket! Használja, hogy ne veszítse el! Járjon rendszeresen szemészetre! Gyalogoljon többet! Gyakoroljon tudatosságot! Kezeltesse alvási apnoe-ját! Ellenőrizze tüneteit, ha szükséges forduljon orvosához! Nyugodjon meg a kockázat felől!
A demencia megelőzésénél
érdemes megemlíteni a kognitív rezervkapacitás elméletét.
Agyi rezervkapacitásról, egyfajta strukturális tartalékról akkor beszélünk, ha az AK-t okozó noxáknak az agyszövet ellenáll, nehezebben alakulnak ki a hisztopatológiai eltérések.
A kognitív rezervkapacitás ezzel szemben egyfajta funkcionális tartalék, amelyben a magasabb iskolázottsággal, illetve fenntartott kognitív aktivitással olyan kompenzációs mechanizmusok alakulnak ki, amelyek a kialakuló szövettani eltérések ellenére enyhítik/lassítják a kognitív funkciók romlását.
Az agyi rezervkapacitás erősítése tehát elsősorban a primer prevenció, a kognitív rezervkapacitás erősítése pedig a szekunder prevenció fogalmához kapcsolódik.
Az agyi rezervkapacitás megőrzése
Az agyi rezervkapacitás megőrzését
az agyi vérkeringés egészségesen tartása szolgálja. Ennek megfelelően alapfontosságú az alábbi kórállapotok idejében történő felismerése és kezelése:
• a diabetes mellitus,
• az elhízás, metabolikus szindróma,
• hipertónia,
• hypercholesterinaemia,
• cerebrovascularis betegség, melyet vascularis rizikótényezőként ismerünk,
• a depresszió,
• tartós stressz,
• fejsérülés,
• alvási apnoe,
• dohányzás,
• alkoholabúzus.
A kognitív rezervkapacitás megőrzésének lehetőségei:
• a fenntartott mentális aktivitás, tanulás
• a magasabb iskolázottság,
• kognitív hobbik, játékok, szellemi szabadidős tevékenységek
• aktív társas élet,
• számítógépes játékok,
• rendszeres mozgás,
• egészséges táplálkozás,
• stressz kerülés,
• dohányzás és az alkohol kerülése.
Vitaminok és táplálkozási kiegészítők
Gyógynövények és vitaminkészítmények
Számtalan vizsgálat igazolta és cáfolta bizonyos élelmiszerek, vitaminok, gyógynövények, fűszerek áldásos hatását. A demencia tüneteinek enyhítésére rendszeresen feltűnnek olyan étrend-kiegészítők, gyógyhatású szerek is, amelyeknek agyserkentő, karbantartó hatást tulajdonítanak. Ezek közül néhányat, például az E-vitamint és a ginko bilobát az Egészségügyi Minisztérium által kiadott, a Pszichiátriai Szakmai Kollégium által összeállított szakmai protokoll is megemlíti, mint alkalmazható, bár nem erős hatású készítményt.
A C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag étkezés szintén elismerten keringésvédő, agyserkentő hatású. Antioxidáns-tartalma miatt kerülhetett bele ebbe a körbe a zöld- és a fekete tea, a vörösbor, a gyümölcslé, áfonya, cékla, gyömbér, a folsav és a barna rizs is. A hazai gyógynövények közül például a zsályának tulajdonítanak memóriajavító hatást. A szellemi képességek megőrzésében az egészséges táplálkozásnak és bizonyos élelmiszereknek is lehet jótékony, megelőző szerepe, így például ajánlható a tengeri halak fogyasztása. Ezeknek az állatoknak a húsa ugyanis kolinban és omega-3 zsírsavak gazdag. A kolin a B-vitamincsoport egyik tagja, és segít fiatalos elménk megőrzésében. Kolinban gazdag táplálék a tojás, a csirkehús, a máj és jó néhány hüvelyes. Javasolt a tirozinban gazdag banán fogyasztása is. A tirozin a memória javításán kívül étvágy- és fájdalomcsökkentő hatással is bír.